Επικαιρότητα

Έφτασε στο Κάιρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο Κάιρο βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του στην Αίγυπτο.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτού Πλούτου, της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ Μόλα και ο Έλληνας πρέσβης στην χώρα, Νίκος Γαριλίδης.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός μετέβη στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου κατέθεσε δύο στεφάνια, ένα στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και ένα στον τάφο του Προέδρου, Ανουάρ Σαντάτ.

O Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στο προεδρικό μέγαρο Etihadeya, στο Κάιρο.

Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο ηγετών.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι πραγματοποιείται «παραμονές» σημαντικών γεγονότων που είναι προγραμματισμένα στο διπλωματικό καλεντάρι.

Την Τετάρτη 23 Ιουνίου θα ανοίξει η αυλαία της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, στην οποία θα συμμετάσχει η Αίγυπτος.

Αθήνα και Κάιρο μοιράζονται την ίδια προσέγγιση για τα τεκταινόμενα στην ταραγμένη, από τον εμφύλιο χώρα της Β. Αφρικής.

Η ελληνική και η αιγυπτιακή διπλωματία συγκλίνουν στην ανάγκη για να στηριχθεί η μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη Λιβύη με ασφάλεια σε εκλογές τον προσεχή Δεκέμβριο, αλλά και στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα.

Μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στο Προεδρικό Μέγαρο Al Ittihadadiya στο Κάιρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Μουσταφά Μαντμπούλι , στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

Στις 16:10 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την κατοικία του πρέσβη της Ελλάδος στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Αλεξάνδρεια, όπου στις !8:45 θα συναντηθεί με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’ στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας. Ακολούθως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Εθνικό Μουσείο Αλεξάνδρειας, τη Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας, και το Ελληνικό Τετράγωνο Αλεξάνδρειας, όπου βρίσκονται μεταξύ άλλων η Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας, τα Ελληνικά Σχολεία και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται, επίσης, να συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας.

Content retrieved from: https://www.cnn.gr/politiki/story/270956/eftase-sto-kairo-o-kyriakos-mitsotakis.