Δύο μεγάλες παγίδες στο δρόμο της επόμενης κυβέρνησης

Από δύο νούμερα θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Το πρώτο είναι η μεταβολή του ΑΕΠ και το δεύτερο η δημοσιονομική επίπτωση από τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία.

Αυτοί είναι, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα και οι δύο «μεγάλοι άγνωστοι» της φετινής εξίσωσης. Και οι δύο επηρεάζουν τον «δημοσιονομικό χώρο» που θα έχει στη διάθεσή της η επόμενη κυβέρνηση για να χτίσει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Έναν δημοσιονομικό χώρο ο οποίος πλέον έχει περιοριστεί αισθητά μετά την ψήφιση της 13ης σύνταξης, τις μειώσεις στον ΦΠΑ αλλά και τη διατήρηση του αφορολογήτου στα σημερινά επίπεδα, μέτρο με κόστος 2 δις. ευρώ το οποίο δεν αντισταθμίζεται πλήρως από την κατάργηση των τριών αντίμετρων (μείωση ΕΝΦΙΑ το 2020, κατάργηση της μείωσης του κανονικού συντελεστή της κλίμακας στο 20% από 22% που είναι σήμερα και θέσπιση ευνοϊκής κλίμακας υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης.

Για το ΑΕΠ, η χρονιά δεν μπήκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ούτε για την ευρωζώνη ούτε φυσικά για την Ελλάδα. Θα περίμενε κανείς ότι η φετινή ανάπτυξη θα έφερνε την Ελλάδα σε μια από τις πρώτες θέσεις της ευρωζώνης αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Το πενιχρό 1,3% του πρώτου τριμήνου δημιουργεί προβληματισμό καθώς ο φετινός προϋπολογισμός έχει συνταχθεί με εκτίμηση ότι το ΑΕΠ θα κλείσει με ανάπτυξη 2,3%. Πλέον μετά την Τράπεζα της Ελλάδας και το δημοσιονομικό συμβούλιο βάζει χαμηλότερα τον πήχη (κάτω του 2%) ενώ προς το παρόν, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθούν αν βλέπουν ανάπτυξη με το δύο μπροστά. Τα στοιχεία για το 2ο τρίμηνο θα ανακοινωθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου λίγες ημέρες πριν την κατάθεση του προσχεδίου του ελληνικού προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι δανειστές βλέπουν ότι θα δημιουργηθεί πολύ μεγάλη «τρύπα» από τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων. Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση βλέπει ότι θα προκύψει δημοσιονομικό όφελος.
Και αυτό όμως , θα ξεκαθαρίσει στο τέλος Σεπτεμβρίου καθώς θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία οπότε θα έχει προκύψει και η τελική εικόνα για το αν πρόκειται για νέες ρυθμίσεις ή αν πρόκειται για μεταφορές από παλαιότερες όπως φοβάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Source:thetoc
Μετάβαση στο περιεχόμενο