Δεξιά και Ακροδεξιά προς πλειοψηφία στην ισπανική Βουλή

Τα δεξιά κόμματα PP, Ciudadanos και Vox ενδέχεται να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των εδρών στις πρόωρες εκλογές της 28ης Απριλίου, καταδεικνύει δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται τέτοια τάση σε μεγάλη δημοσκόπηση αφότου ο πρωθυπουργός του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές, πριν από μία εβδομάδα, διότι τα καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα συντάχθηκαν με την αντιπολίτευση και απέρριψαν το προσχέδιο του προϋπολογισμού της κυβέρνησής του για το 2019.

Τα τρία κόμματα του πολιτικού φάσματος της ισπανικής δεξιάς φέρονται να οδεύουν να κερδίσουν στις πρόωρες εκλογές από 169 ως 179 έδρες από τις 350 της ισπανικής εθνικής αντιπροσωπείας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από τη Sigma Dos και δημοσιεύει η εφημερίδα El Mundo.

Το PSOE του Σάντσεθ αναμένεται να αναδειχθεί πρώτο κόμμα με 27,3% και 110-114 έδρες, κατά τη δημοσκόπηση αυτή, πρόβλεψη που εάν επαληθευτεί συνεπάγεται πως δεν θα διαθέτει την πλειοψηφία.

Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) οδεύει να εξασφαλίσει 19,1% και 71-75 έδρες, το κεντροδεξιό Ciudadanos («Πολίτες») 16% και 54-58 έδρες και το ακροδεξιό Vox 13,3% και 44-46 έδρες, κατά τη δημοσκόπηση.

Η συμμαχία της ριζοσπαστικής αριστεράς UP (γύρω από το Podemos) οδεύει να λάβει 14,4% και 37-39 έδρες [1].

Το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Βοξ μόλις εμφανίστηκε στην ισπανική πολιτική σκηνή. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων υποτίμησαν τη δυναμική του στις περιφερειακές εκλογές στην Ανδαλουσία, τον Δεκέμβριο, όταν εξασφάλισε 12 έδρες από τις 109.

Οι ακόμη νωπές μνήμες της δικτατορίας του Φράνκο, που πέθανε το 1975, απέτρεψαν για δεκαετίες την άνοδο της άκρας δεξιάς στην Ισπανία, αντίθετα με την τάση σε μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων μάλλον σύγχυση προκαλούν για το ποια κόμματα μετεκλογικά μπορεί να διαθέτουν επαρκή αριθμό εδρών για να σχηματίσουν κυβέρνηση συμμαχίας.

Όλες οι έρευνες φέρουν τους Σοσιαλιστές του Σάντσεθ να αναδεικνύονται πρώτο κόμμα, και μάλιστα με περισσότερες έδρες από ό,τι είχαν καταλάβει το 2016. Αλλά ακόμη και μια θεωρητική συμμαχία μεταξύ των Σοσιαλιστών και των Πολιτών — το τελευταίο κόμμα μέχρι σήμερα τονίζει ότι δεν τη θέλει σε εθνικό επίπεδο — θα διέθετε έως και 172 έδρες στη Βουλή, άρα όχι την πλειοψηφία.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.200 ψηφοφόρων 18 ετών και άνω από τη 19η ως την 22α Φεβρουαρίου. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος για το σύνολο των δεδομένων είναι ±2,88%.

Source:thetoc
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Μετάβαση στο περιεχόμενο