Πέρα από την ισχυρή βούληση για παράταση του διαγωνισμού για το λιγνίτη έως την Άνοιξη του 2019, η τοποθέτηση του κ. Μανώλη Παναγιωτάκη στην χθεσινή εκδήλωση του ΙΕΝΕ, έκρυβε καρφιά αλλά και τις πρώτες διαφωνίες σε σχέση με το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μέχρι το 2030.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, υποστήριξε ότι ο σχεδιασμός για περιορισμό στο 17% του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή τα επόμενα χρόνια, κινδυνεύει να επηρεάσει το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ. Για αυτό και έδωσε έμφαση στην ανάγκη, η χώρα μας να εξαντλήσει το χρόνο ζωής των λιγνιτικών μονάδων.
Όπως ανέφερε, με το προτεινόμενο σχέδιο για το 2030 προβλέπονται 9,3 τεραβατώρες παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη και 2,7 γιγαβατώρες εγκαταστημένης ισχύος, που αντιστοιχούν σε 3.800 ώρες λειτουργίας για τις λιγνιτικές μονάδες.
Η διοίκηση της ΔΕΗ, υποστήριξε ότι αυτά τα νούμερα δείχνουν μια αντιοικονομική λειτουργία και θα προκαλέσουν και άλλα προβλήματα από τις πολλαπλές εκκινήσεις και παύσεις των εργοστασίων.
Όπως αναφέρθηκε, η ΔΕΗ έχει προγραμματίσει επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ στον λιγνίτη, μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται η μονάδα της Πτολεμαίδας ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η περιβαλλοντική αναβάθμιση της μονάδας «Αγίου Δημητρίου V» και των δύο μονάδων Αγίου Δημητρίου ΙΙΙ και ΙV συνολικού ύψους 190 εκατ. Ευρώ, η αναβάθμιση των ορυχείων 250 εκ. ευρώ και οι δρομολογημένες επενδύσεις για την αγορά της Μελίτης και της Μεγαλόπολης που είναι σε διαγωνιστική διαδικασία. Ο κ. Παναγιωτάκης επισήμανε ότι οι επενδύσεις αυτές εάν τηρηθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός όπως προβλέπει το αρχικό σχέδιο δεν θα μπορέσουν να αποσβεστούν.
«Τι σήμα δίνουμε για την αποεπένδυση της ΔΕΗ; Η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει επωφελούμενη η χώρα από το θετικό κλίμα που υπάρχει στην ΕΕ, να επιδιώξουμε και να μεριμνήσουμε για τον χρόνο ζωής των υφιστάμενων μονάδων. Είναι δυνατόν να έχουμε θετικό αποτέλεσμα όσον αφορά στους μηχανισμούς διαθεσιμότητας ισχύος», σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης και πρόσθεσε ότι από τις συζητήσεις που έχουν γίνει με αξιωματούχους της DG Εnergy, διαπιστώνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί ειδική μεταχείριση της χώρας και εξαίρεσή της όσον αφορά τους Μηχανισμούς Διαθεσιμότητας Ισχύος.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, υποστήριξε ότι η απαγκίστρωση της χώρας από το λιγνίτι και η επικέντρωση στις ΑΠΕ δεν είναι σε λάθος κατεύθυνση, ωστόσο επισημάνθηκε ότι για να υπάρξει ρεαλισμός στα όσα προβλέπει ο ενεργειακός σχεδιασμός, θα πρέπει να προχωρήσουν έργα αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας, με σκοπό να διασφαλιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού.
Ενστάσεις και από τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς
Σοβαρές ενστάσεις, διατύπωσε στο συνέδριο για την ενέργεια και την ανάπτυξη του ΙΕΝΕ και ο Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας της Protergia της εταιρείας Μυτιληναίος κ. Ντίνος Μπενρουμπή.
Το στέλεχος του ενεργειακού ομίλου υποστήριξε ότι ο σχεδιασμός έχει πολλά κενά και ότι οι παραδοχές που λαμβάνει για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο είναι με στοιχεία της ΕΕ του 2016. Από τότε μέχρι σήμερα στις αγορές αυτές υπάρχει κοσμογονία, επισήμανε ο κ. Μπενρουμπή.
Όπως ανέφερε, στο προσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση, σωστά προβλέπονται περισσότερες ΑΠΕ, ενώ σχετικά με τον λιγνίτη – αν εξαιρεθούν οι μονάδες των οποίων η ζωή τελειώνει – παραμένουν όλες οι υπόλοιπες σε λειτουργία μαζί με τη νέα Πτολεμαϊδα V, ενώ δεν προβλέπονται επιπλέον μονάδες φυσικού αερίου, από αυτές που ήδη υπάρχουν. Υπενθυμίζεται ότι η Μυτιληναίος προγραμματίζει έως το 2021 να έχει ολοκληρώσει νέα υπερσύγχρονη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα φυσικού αερίου 665 MW στη Βοιωτία.
«Ο συνδυασμός φυσικό αέριο, υδροηλεκτρικά και ΑΠΕ δεν ξέρω αν θα προσφέρει την απαιτούμενη ενεργειακή ασφάλεια από πλευράς ευέλικτης ισχύος», επεσήμανε ο κ. Μπενρουμπή.
Σε ό,τι αφορά το διαγωνισμό για το λιγνίτη, είπε ότι δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για την κατάληξη.
Για τα ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητα Ισχύος) εκτίμησε ότι δεν θα έχουν εγκριθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο όπως φιλοδοξεί η ΔΕΗ ενώ για την Μελίτη τόνισε ότι δίνονται λάθος μηνύματα στους επενδυτές από την στιγμή που η ίδια η ΓΕΝΟΠ, έχει προσφύγει στο ΣτΕ εναντίον των περιβαλλοντικών όρων της μονάδας.