Επικαιρότητα

Brexit: Τα έξι σενάρια για την επόμενη ημέρα στην Βρετανία

Η Τερέζα Μέι υπέστη μια συντριπτική ήττα στο κοινοβούλιο την Τρίτη το βράδυ και πρέπει να αντιμετωπίσει τις απρόβλεπτες συνέπειες.

Μετά την αναμέτρηση, το πραγματικό ερώτημα είναι τι ακριβώς θέλει να κάνει η Βρετανίδα πρωθυπουργός μετά την ήττα κι αν θα μπορέσει ή όχι να το πετύχει.

Υπάρχει απεριόριστος αριθμός πιθανών σεναρίων για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα η Βρετανία καλείται να εγκαταλείψει την ΕΕ στις 29 Μαρτίου – αλλά η ήττα της Τρίτης θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστέρηση στη διετή διαδικασία του άρθρου 50.

Η Μέι έχει υποσχεθεί να μιλήσει για τα επόμενα βήματα της, να αποκαλύψει ένα σχέδιο Β στις 29 Ιανουαρίου, ενώ λίγη ώρα μετά την ήττα της την Τρίτη επέμεινε ότι θα «παραδώσει» το Brexit για στους ψηφοφόρους που το ψήφισαν.

Ακολουθούν ορισμένα από τα επόμενα σενάρια του δράματος Brexit:

  • Η Μέι επαναδιαπραγματεύεται με τις Βρυξέλλες και κερδίζει μια δεύτερη ουσιαστική ψήφο

Αυτό φαίνεται να είναι η τρέχουσα στρατηγική της Βρετανικής κυβέρνησης. Αφού οι βουλευτές καταψήφισαν τη συμφωνία, η κυρία Μέι θα πετάξει στις Βρυξέλλες για να ζητήσει βοήθεια.

Είτε θα πάρει κάποιες νέες παραχωρήσεις ή η ΕΕ θα αρνηθεί ξανά μια νέα διαπραγμάτευση, που φαίνεται πως είναι και το πιο πιθανό. Η πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει και πάλι μια σκληρή προθεσμία για τη διάρκεια ζωής του backstop στα Ιρλανδικά σύνορα.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η κυρία Μέι θα επιστρέψει στη Βουλή και θα ζητήσει από τους βουλευτές να ψηφίσουν και πάλι – και ίσως κερδίσει κάποιους αντάρτες, έχοντας βρεθεί απέναντι σε ένα χάος που δεν αντιμετωπίζεται και βυθίζει τις αγορές.

  • Η Μέι επαναδιαπραγματεύεται με τις Βρυξέλλες, αλλά χάνει μια δεύτερη ψήφο – αναλαμβάνει νέος πρωθυπουργός, ο οποίος διατάζει ένα δεύτερο δημοψήφισμα

Η συμφωνία της κυρίας Μέι απορρίπτεται για μια δεύτερη φορά στη Βουλή των κοινοτήτων και οι Εργατικοί καταθέτουν και πάλι πρόταση μομφής που αυτή τη φορά περνάει, καθώς οι αντάρτες Συντηριτικοί αγωνίζονται για να αποφύγουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Η Μέι παραιτείται από πρωθυπουργός και αντικαθίσταται, αλλά η συμφωνία εξακολουθεί να μην είναι αποδεκτή από το DUP.

Αντιλαμβανόμενος πως δεν υπάρχει κανένας τρόπος να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς καμία επαναδιαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες, ο νέος ηγέτης διατάζει ένα δεύτερο δημοψήφισμα μεταξύ της υπάρχουσας συμφωνίας ή το Brexit χωρίς καμία συμφωνία.

Αυτό θα απαιτούσε όποιος κι αν είναι ο πρωθυπουργός να καθυστερήσει το Brexit επεκτείνοντας τη διαδικασία του άρθρου 50.

 

  • Η Μέι παραιτείται και ο νέος πρωθυπουργός προκηρύσσει γενικές εκλογές για να σπάσουν το αδιέξοδο

Μπορεί η Μέι να «επιβίωσε» από δύο ψηφοφορίες εναντίον της στη Βουλή των κοινοτήτων, εάν όμως δεν καταφέρει να βρει μια νέα συμφωνία και να την περάσει θα παραιτηθεί και θα εκλεγεί νέος πρωθυπουργός από τους Συντηρητικούς.

Ο νέος πρωθυπουργός θα θελήσει να πάρει εντολή για τη δική του εκδοχή του Brexit και ότι θα χρειαστεί μια πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων για να την παραδώσει.

Αυτό οδηγεί σε εκλογές στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση επανεκλέγεται με πλειοψηφία και περνάει την δική της εκδοχή της συμφωνίας, αλλά καθυστερεί το Brexit μέχρι τα μέσα Ιουλίου για να περάσει τους αναγκαίους νόμους.

  • Η Μέι αναζητά στήριξη για μία έξοδο χωρίς συμφωνία αλλά το Εργατικό κόμμα κερδίζει ψηφοφορία που ζητά νέο δημοψήφισμα με την υποστήριξη των Συντηρητικών που επιθυμούν την παραμονή

Η Τερέζα Μέι οδηγεί την Βρετανία προς ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Οι Εργατικοί αντιδρούν και καταθέτουν αίτημα για ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit.

Το αίτημα περνά, η Βρετανίδα πρωθυπουργός λέει ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τη σαφή βούληση του Κοινοβουλίου και ξεκινάει τη διαδικασία ενός νέου δημοψηφίσματος.

 

  • Ακολουθεί το μοντέλο Νορβηγία-plus κι επιδιώκει να γίνει μέλος του Efta

Το «plus» στη Νορβηγία-plus αναφέρεται στην πρόθεση να διατηρηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια τελωνειακή ένωση καθώς και σε ενιαία αγορά, είτε μόνιμα είτε έως ότου υπάρξει λύση στο ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων.

Η Νορβηγία είναι μεταξύ των τεσσάρων μελών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (Efta) – όπως ήταν και το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το 1973.

Ένα τέτοιο Brexit θα μπορούσε να περιορίσει την οικονομική ζημία, αλλά απαιτεί συνεχή ελευθερία μετακινήσεων, που είναι πολιτικά δύσκολο.

Επίσης, ανώτεροι Νορβηγοί πολιτικοί δήλωσαν ότι δεν καλωσορίζουν το ενδεχόμενο να επανέλθει στην Efta το Ηνωμένο Βασίλειο.

  • «Μια τελωνειακή ένωση», όπως την ονομάζουν οι Εργατικοί, για να την διαχωρίσουν από την «υφιστάμενη» με βάση την ΕΕ

Το κόμμα των Εργατικών, ο κύριος υποστηρικτής της ιδέας, λέει ότι θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις με αλυσίδες εφοδιασμού και θα λύσει το ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας.

Η Μέι ισχυρίζεται ότι αυτή η λύση είναι αντίθετη με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καθώς θα απέκλειε το Ηνωμένο Βασίλειο από την υπογραφή των δικών του εμπορικών συμφωνιών.

Μπροστά στο απόλυτο αδιέξοδο όμως η Μέι υπαναχωρεί και τελικά συμφωνεί με αυτό το σχέδιο.

Source:reader
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *