Η επόμενη κίνηση είναι να μεταβεί η Μέι στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να πετύχει κάτι στο οποίο έχει ήδη αποτύχει μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων.
Είναι δεδομένο πως ακόμα κι αυτοί που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις που αφορούν στο Brexit αδυνατούν μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής των κοινοτήτων, να βγάλουν ένα συμπέρασμα σχετικά με το πως θέλουν να κινηθούν στην συνέχεια οι Βρετανοί και τι ακριβώς επιδιώκουν να πετύχουν.
Αρχικά απέρριψαν το ενδεχόμενο να πάρει κάποια παράταση το Άρθρο 50. Στις 29 Μαρτίου η Μεγάλη Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντα με τα σημερινά δεδομένα. Στη συνέχεια απέρριψαν το ενδεχόμενο ενός ακόμη δημοψηφίσματος (μιας τελικής ψήφου) κι ενώ απέρριψαν επίσης την πρόταση της Υβέτ Κούπερ για δέσμευση πως η Βρετανία δεν θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία, κατέστησαν σαφές πως, στην πλειοψηφία τους, δεν στηρίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως άλλωστε δεν το στηρίζει ούτε και η Τερέζα Μέι.
Τι αποφάσισαν τελικά; Να επαναδιαπραγματευτεί η Βρετανίδα πρωθυπουργός με την ΕΕ τις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε να καταλήξει σε μία συμφωνία που θα τους ικανοποιεί, ειδικά όσον αφορά το backstop στα ιρλανδικά σύνορα.
Υπάρχουν δύο πιθανές αιτίες για τη συνέχιση αυτής της στρατηγικής. Το ένα είναι η αλαζονεία: η αποτυχία να κατανοήσουν τι συνέβη στις διαπραγματεύσεις μέχρι τώρα και πώς η συμφωνία της Μέι ήταν το λογικό τους αποτέλεσμα. Ο δεύτερος είναι ο πολιτικός κυνισμός: γνωρίζοντας ότι το σχέδιο θα αποτύχει ελπίζουν πως όταν θα συμβεί αυτό, θα μπορούν να ρίξουν την ευθύνη για ένα χαοτικό Brexit χωρίς συμφωνία στην αδιαλλαξία των Βρυξελλών. Στην πραγματικότητα η ευθύνη θα βαραίνει τους ευρωσκεπτικιστές και την Μέι.
Η επόμενη κίνηση λοιπόν είναι να μεταβεί η Μέι στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να πετύχει κάτι στο οποίο έχει ήδη αποτύχει μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων.
Η πρόταση που εγκρίθηκε από το Βρετανικό κοινοβούλιο σημαίνει ότι η Μέι θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους πολιτικούς να ανοίξουν ξανά τη συμφωνία Brexit που διαπραγματεύονταν για 19 μήνες προτού καταλήξουν, προκειμένου να αλλάξουν άποψη για το backstop. Πρόκειται για μια ουτοπική πρόταση, κάτι που οι Βρετανοί πολιτικοί θεωρείται αδύνατο να μην αντιλαμβάνονται.
Μέσα σε λίγα λεπτά από το ανακοινωθέν αποτέλεσμα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέκλεισαν τελείως κάθε επαναδιαπραγμάτευση, θέτοντας το σκηνικό για μια ευθεία σύγκρουση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.
Πολλοί ειδικοί βέβαια θεωρούν πως η Μέι, που φυσικά γνωρίζει πως μια καινούργια επαναδιαπραγμάτευση δεν είναι εφικτή και πως ακόμα κι αν η ΕΕ έμπαινε στην διαδικασία να επαναδιαπραγματευτεί το backstop δεν θα άλλαζε, προσπαθεί να φέρει τη Βρετανία στα… όρια της προκειμένου τελικά να περάσει η συμφωνία που έχει συνάψει και που το Βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε … πανηγυρικά. Μην έχοντας άλλη λύση, έχοντας απορρίψει όλες τις υπόλοιπες πιθανές εναλλακτικές η Μέι ποντάρει πως τελικά θα ψηφίσουν «ναι» στο σχέδιο της. Ούτε αυτό το σενάριο βέβαια συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
Μετά από μία ακόμη κρίσιμη συνεδρίαση της Βρετανικής βουλής των κοινοτήτων το Brexit αποτελεί ένα… αίνιγμα και κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθεί και τι συνέπειες θα έχει τόσο για την Βρετανία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.