Η αυτοδυναμία Ν.Δ, η πίεση Βαρουφάκη και άλλες οδυνηρές για ΣΥΡΙΖΑ, εκλογικές ιστορίες

Για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, αυτή τη φορά , περίπου δύο εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές, στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν, η Ν.Δ έχει “κλειδώσει” την αυτοδυναμία και πάλι με όλα τα σενάρια. 

Ήτοι, τόσο σε περίπτωση εξακομματικής Βουλής, είτε επτακομματικής, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, εμφανίζεται να είναι σε θέση να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, για πρώτη φορά μετά από ακριβώς δέκα χρόνια.

Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για ανάσχεση της φόρας της Ν.Δ , θα είναι ένας ακόμη που δεν θα ευοδωθεί.

Μοναδική πλέον ρεαλιστική στόχευση για τον Αλέξη Τσίπρα είναι να μην περάσει  το κόμμα του κάτω από τον πήχη του ποσοστού που έλαβε στις ευρωεκλογές ( 23,75), ώστε να μην αρχίσουν την επόμενη ημέρα τα “νταούλια” στην Κουμουνδούρου.

Βάσει της δημοσκοπικής εικόνας, ο ισχυρός διπολισμός που δημιουργείται στον δρόμο για την 7η Ιουλίου, ευνοεί τον κ. Τσίπρα, σε αυτή τουλάχιστον την επιδίωξή του.

“Ήταν ιδέα του Φλαμπουράρη”

Η μάχη ούτως ή άλλως πλέον με τη Ν.Δ είναι πλέον χαμένη και αυτή που δίδει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα είναι με το ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά αλλά και την Μερα25 του Γιάνη Βαρουφάκη, η οποία λειτουργεί ως ανάχωμα για  τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων της Κουμουνδούρου.

Ο δε Γιάνης Βαρουφάκης, λαλίστατος ως ήταν πάντα, με τη δημοσκοπική φόρα που έχει πάρει καθώς το κόμμα του φέρεται να είναι μια ανάσα πριν από τα κοινοβουλευτικά έδρανα, εκστομίζει διάφορα …χαριτωμένα στις απανωτές δημόσιες παρεμβάσεις που κάνει κατά την διάρκεια της εκλογικής κούρσας.

Φερ΄ ειπείν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο “Ποντίκι” είπε ότι η ιδέα για εισβολή στο νομισματοκοπείο το 2015, δεν ήταν του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ως έχει εντυπωθεί λανθασμένα στο …συλλογικό πολιτικό μας ασυνείδητο αλλά του Αλέκου Φλαμπουράρη, υπουργού Επικρατείας και ενός από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα που βρίσκεται καθ όλη την διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στο κέντρο των κυβερνητικών αποφάσεων.

“Αν τεθεί θέμα ηγεσίας θα μαι εναντίον

Ενδιαφέρον είναι και το momentum που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (άτυπος αρχηγός της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του κ. Τσίπρα, των “53”) έστειλε μήνυμα για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά και από την δεύτερη ήττα του κόμματος στις εθνικές εκλογές.

“Δεν θα τεθεί θέμα ηγεσίας και αν τεθεί θα είμαι εναντίον. Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ακόμα πολλά χρόνια στην ηγεσία και δικαίως γιατί από το 2012 έχει μόνο νίκες και αυξήσεις ποσοστών. Και όταν φτάσει η ώρα αυτή πρέπει να υπάρξει ένα πρόσωπο από τη νέα γενιά”, είπε ο υπουργός Οικονομικών, του οποίου οι σχέσεις με τον πρωθυπουργό, έχουν περάσει την τελευταία τετραετία, από σαράντα κύματα.

Αριστερόστροφα στελέχη πάντως, σε κατ ιδίαν συνομιλίες τους, δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για τα “γραμμάτια” που εξόφλησε ο κ. Τσίπρας σε στελέχη των ΑΝΕΛ (αλλά και την Κατερίνα Παπακώστα) βάζοντάς τους ως υποψηφίους στα ψηφοδέλτια του κόμματος, την ώρα που καλεί σε …αντιδεξιό μέτωπο.

Source:capital
Μετάβαση στο περιεχόμενο