Αυλαία Βουλής με αφορολόγητο, μετατάξεις, τροπολογίες και «αντίο»

Με την ψήφιση 16 υπουργικών τροπολογιών που κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή έκλεισε η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος, η οποία τύποις αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής.

Η ΙΖ’ Κοινοβουλευτική Περίοδος ξεκίνησε Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015 και ολοκληρώνεται μετά απο 44 μήνες. Τη Δευτέρα αναμένεται και επίσημα να ανοίξει η προεκλογική περίοδος για τις εθνικές κάλπες.

Ωστόσο οι τελευταίες ημέρες στιγματίστηκαν από έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων αναφορικά με την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου και τις μετατάξεις, ενώ οι στιγμές που ξεχώρισαν ήταν τα «αντίο» στα κοινοβουλευτικά έδρανα εκ μέρους του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη.

Ένα μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές η αντιπολίτευση εξαπέλυσε σφοδρά πυρά για τις μετατάξεις συγγενών στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που οδήγησε, με εντολή Τσίπρα, στο “πάγωμα” των διαδικασιών για τις μετατάξεις, ενώ το πρωί της Παρασκευής,ζητώντας “συγγνώμη” από τον “ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση” για τη μετάταξη της κόρης της από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία σε υπηρεσία της Βουλής, η μία από της αντιπροέδρους του Σώματος Τασία Χριστοδουλοπούλου ανακοίνωσε τη μη συμμετοχή της στις εκλογές του Ιουλίου.

Για το θέμα των προσλήψεων που καταγγέλονται ως “ρουσφετολογικές” τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, δηλώνοντας ότι δεν δεν αισθάνεται ούτε ίχνος ενοχής για τις μετατάξεις και μιλώντας για νόμιμη διαδικασία που είχε τη συναίνεση και άλλων πολιτικών κομμάτων.

Στο θέμα παρενέβη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος διευκρίνισε ότι η εν λόγω διαδικασία αφορούσε ήδη αποσπασμένους και ήδη μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους και ξεκίνησε μετά από πρόταση της ΝΔ και συγκεκριμένα του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής και νυν βουλευτή κυρίου Τραγάκη.

Παράλληλα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα με το πόσοι και από ποια κόμματα αξιοποίησαν τη διαδικασία των μετατάξεων:

• 3 αποσπασμένοι στο γραφείο του προέδρου της Βουλής

• 6 αποσπασμένοι σε γραφεία αντιπροέδρων της Βουλής, του ΣΥΡΙΖΑ

• 4 αποσπασμένοι σε γραφεία αντιπροέδρων της ΝΔ

• 4 αποσπασμένοι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ

• 3 αποσπασμένοι στο γραφείο του αντιπροέδρου του ΚΙΝΑΛ

• 2 αποσπασμένοι στο γραφείο του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ

• 1 αποσπασμένος στο γραφείο του αντιπροέδρου της Ένωσης Κεντρώων

• 1 αποσπασμένος στο γραφείο του πρώην πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου

• 1 αποσπασμένη στο γραφείο του πρώην προέδρου της Βουλής, Βύρωνα Πολύδωρα

Το κοινοβουλετικό θρίλερ με το αφορολόγητο

Η τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου αποτελεί την τελευταία κοινοβουλευτική πράξη της κυβέρνησης. Τη ρύθμιση υπερψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ «παρών» ψήφισαν το ΚΚΕ και το Ποτάμι. Η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και η ΧΑ, απείχαν.ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει την τροπολογία εξαπολύνοντας την ίδια στιγμή «βέλη» προς το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ.

Λίγα 24ωρα νωρίτερα, η Φώφη Γεννηματά είχε επιτεθεί στον Αλέξη Τσίπρα για την δέσμευση του να καταργηθεί το αφορολόγητο. «Ο κ. Τσίπρας μπροστά στον πανικό του, σύρθηκε τώρα να ψηφίσει την πρόταση που ήδη από καιρό έχουμε καταθέσει στη Βουλή για την κατάργηση της απαράδεκτης μείωσης του αφορολόγητου, που ο ίδιος είχε νομοθετήσει. Οι πολίτες καταλαβαίνουν», είχε σχολίασες η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Στιο ίδιο μήκος κύματος και η Νέα Δημοκρατία η απόια απείχε της διαδικασίας έχνοτας προηγουμένως σημειώσει ότι ο πρωθυπουργός «σύρεται πλέον να υιοθετήσει την πρόταση της ΝΔ για τη μη μείωση του αφορολόγητου την οποία μόνος του ψήφισε».

Την ίδια στιγμή, οι Βρυξέλλες έστελναν προειδοποίηση προς όλες τις πλευρές. Αξιωματούχος του Euroworking Group προειδοποίσε πως «η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα». Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ο ευρωπαίος αξιωματούχος σημειώνει:«Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει δέσμευση να υποστηρίξει τους στόχους και τις βασικές μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος οικονομικής βοήθειας και να επιδιώξει περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης για να βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της». Υπενθυμίζετα;ι ότι το θέμα της μη μείωσης του αφορολογήτου ορίου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συζητηθεί τη Δευτέρα στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup.

Οι τροπολογίες του «παρά πέντε»

Δεκάδες τροπολογίες κατατέθηκαν κυριολεκτικά στο παρά πέντε της κοινοβουλευτικής περιόδου, με τη Νέα Δημοκρατία να στρέφει τα «πυρά» της στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα η βροχή τροπολογιών έφερε και αντιοπαραθέσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο να επιθυμεί να μην κάνει δεκτή καμία βουλευτική τροπολογία, γεγονός προκάλεσε δυσφορία στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν σπεύσει να καταθέσουν σωρεία ρυθμίσεων.

Τελικά αναπληρωτής υπουργός προχώρησε σε ελιγμό ώστε και οι κυβερνητικοί βουλευτές να μείνουν ικανοποιημένοι και να μην κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι ενδίδει σε εσωκομματικές πιέσεις. Με το σκεπτικό ότι η πλειοψηφία των ρυθμίσεων δεν σχετίζεται με τις δύο κυρώσεις προέτρεψε τους βουλευτές να έρθουν σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς και εφόσον εκείνοι συμφωνήσουν οι τροπολογίες να επανακατατεθούν την Παρασκευη ως υπουργικές, στην κύρωση για τη δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχου. Όπως και τελικά έγινε.

Οι αποχαιρετισμοί στα κονοβουλευτικά έδρανα

Δυό ήταν οι στιγμές που ξεχώρισαν τις τελυταίες ημέρες και ταυτόχρονα απέσοπασαν το χειροκρότημα των βουλευτών, όσως βρίσκονταν στα έδρανα, ανεξάρτητα από την κομματική τους ταυτότητα. Πρόκειται για τις τελυταίες ομιλίες από το βήμα της Βουλής του Ευάγγελου Βενιζελου και του Σταύρου Θεοδωράκη.

Με μια συγκινησιακά φορτισμένη υπερκομματική ομιλία θέλησε να κλείσει (σ.σ. προς το παρόν) την 26χρονη συνεχή παρουσία του στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Δεν θα είμαι μέλος της επόμενης Βουλής, αλλά θα είμαι μάχιμος και ενεργός πολίτης και αυτό είναι το πιο σημαντικό » έκλεισε την τοποθέτηση του χειροκροτούμενος και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στην συνέχεια κατέβηκε από το βήμα και χαιρέτισε δια χειραψίας όσους βουλευτές ήταν στα βουλευτικά έδρανα.

Την πολιτική διαδρομή του Ποταμιού ανέδειξε από το βήμα της Βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην τελευταία του ομιλία από το βήμα της Βουλής.

Ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του κόμματος επανέλαβε ότι δεν θα μετακινηθεί σε άλλο κόμμα, καθώς, όπως ανέφερε, «η μεταπήδηση σε άλλη βάρκα ή σε άλλη μαούνα στο δικό μου αξιακό σύστημα ισοδυναμεί με προδοσία. Μασκαριλίκια στην δική μου διαδρομή δεν υπάρχουν» ανέφερε.

Κατεβαίνοντας από το βήμα χειροκροτήθηκε και αυτός από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ με θερμά λόγια αναφέρθηκε στην απόφαση του Στ. Θεοδωράκη ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος ανέβηκε αμέσως μετά στο βήμα της Βουλής.

Source:thetoc
Μετάβαση στο περιεχόμενο