Επικαιρότητα

Αθήνα και Λευκωσία συμφώνησαν σε πακέτο μέτρων κατά της Τουρκίας

Αθήνα και Λευκωσία έχουν συμφωνήσει σε ένα πακέτο μέτρων σε περίπτωση που κλιμακωθούν οι παρεμβάσεις της Τουρκίας σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6. Ο Ερντογάν εμμένει για τους S-400, αναμένεται κλιμάκωση ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στις 3 το μεσημέρι διεξάγεται το τακτικό υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Ερντογάν με την Τουρκία να αυξάνει τις πιέσεις.

Θα εξετάσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ για το θέμα των S-400 μετά τις νέες δηλώσεις Ερντογάν πως θα παραδοθεί τελικά το ρωσικό σύστημα αεράμυνας, ενώ θα εξεταστεί το θέμα της Συρίας καθώς και το θέμα της Κύπρου και των πλοίων που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Παράλληλα είναι σε ισχύ τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξει λιγότερη ένταση στο Αιγαίο, όμως αναμένεται περαιτέρω αύξηση της έντασης στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Σκουρή και τα Παιχνίδια Εξουσίας στο ραδιόφωνο του News 24/7 στους 88,6, Αθήνα και Λευκωσία έχουν συμφωνήσει σε ένα πακέτο μέτρων σε περίπτωση που κλιμακωθούν οι παρεμβάσεις της Τουρκίας.

Αύριο στη Μάλτα είναι η Σύνοδος Κορυφής των χωρών του Νότου με συμμετοχή Ελλάδας και Κύπρου όπου θα γίνει η πρώτη συζήτηση ενώ η δεύτερη συζήτηση θα γίνει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη όπου θα μετέχει ο κ. Κατρούγκαλος. Επίσης, τέλη Ιουνίου οι συζητήσεις θα γίνουν και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να παραδοθούν τελικά βάσει σχεδιασμού οι S-400, με την τουρκική πλευρά να παίρνει όπως αναφέραμε την απόφαση, και πλέον, αναμένουμε τα νέα αντίποινα των ΗΠΑ.

Τα δε εντάλματα σύλληψης κατά του πληρώματος του γεωτρύπανου “Πορθητής” έχουν προκαλέσει την περαιτέρω αντίδραση της Τουρκίας, καθώς εάν γίνουν πράξη θα αποτελέσουν σημαντικό εμπόδιο στα σχέδιά της στην Ανατολική Μεσόγειο ως προς τα ενεργειακά.

Ο Ερντογάν έχει ακυρώσει άλλωστε 39 προεκλογικές συγκεντρώσεις που είχε προγραμματίσει στην Κωνσταντινούπολη ενόψει των επαναληπτικών εκλογών για τον δήμο στις 23 Ιουνίου, οι οποίες κρίνονται ως ιδιαιτέρως κρίσιμες για το κόμμα του.

Όλες οι ενέργειές του έχουν μπει στο μικροσκόπιο της ελληνικής πλευράς.

Source:news247
Μετάβαση στο περιεχόμενο