Επικαιρότητα

Ασπίδα Europol σε Εβρο – αεροδρόμια

Αξιωματούχοι της Εuropol, ειδικευμένοι σε θέματα αντιτρομοκρατίας και δίωξης οργανωμένου εγκλήματος θα δραστηριοποιηθούν τους επόμενους μήνες στον Εβρο και στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Αποστολή τους θα είναι ο έλεγχος των αλλοδαπών που εισέρχονται παράτυπα στη χώρα μέσω της ελληνοτουρκικής μεθορίου, καθώς επίσης η συλλογή και η επεξεργασία πληροφοριών για τη δράση των οργανωμένων κυκλωμάτων διακινητών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Αυτό συζητήθηκε στη διάρκεια συνάντησης που είχαν την 26η Νοεμβρίου στην Αθήνα η νέα εκτελεστική διευθύντρια της Εuropol Κάθριν ντε Μπόλε με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Αριστείδη Ανδρικόπουλο και τη γενική επιθεωρήτρια Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων Ρούλα Τσιριγώτη. Το πλαίσιο συνεργασίας θα περιγραφεί στο νέο, επικαιροποιημένο «επιχειρησιακό σχέδιο» ΕΛ.ΑΣ. – Europol που αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα.

Η κ. Ντε Μπόλε είχε προγραμματίσει να κάνει στην Ελλάδα το πρώτο της ταξίδι μετά την ανάληψη των καθηκόντων της το καλοκαίρι, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υπογραμμίσει τον κομβικό ρόλο της χώρας στο μεταναστευτικό ζήτημα και την αντιμετώπιση της απειλής της ισλαμικής τρομοκρατίας. Καθώς, όμως, η άφιξή της στην Αθήνα ήταν προγραμματισμένη για την 24η Ιουλίου, την επομένη δηλαδή της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, το ταξίδι αναβλήθηκε και τελικά έγινε την 26η Νοεμβρίου. Δημοσιοποιήθηκε με μια λακωνική ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. που ανέφερε: «Αναπτύχθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στους τομείς της αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, της πλαστότητας εγγράφων και της κατάρτισης εκπαιδευτικών προγραμμάτων αστυνομικής φύσης».

Τι πραγματικά έκρυβε η λιτή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.; Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», ο αρχηγός και οι ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας ζήτησαν από τη Βελγίδα διευθύντρια της Europol την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και πιο συγκεκριμένα την επέκταση του θεσμού των guest officers στον Εβρο, την ανάπτυξη των κινητών επιχειρησιακών μονάδων της ευρωπαϊκής υπηρεσίας στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, ενώ συζήτησαν το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων, στην οποία θα καταχωρίζονται λεπτομερή στοιχεία και πληροφορίες για τα πλαστά έγγραφα που κατάσχονται στα κρησφύγετα των δουλεμπορικών κυκλωμάτων.

Οι guests οfficers, Ευρωπαίοι δηλαδή αστυνομικοί ειδικευμένοι σε θέματα αντιτρομοκρατίας, «έπιασαν δουλειά» στην Ελλάδα στα τέλη του καλοκαιριού του 2016. Αρμοδιότητά τους ήταν να πραγματοποιούν «δευτερογενείς ελέγχους», να ελέγχουν δηλαδή εάν μεταξύ των παράτυπων μεταναστών που έφταναν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου υπήρχαν άτομα καταχωρισμένα στους καταλόγους υπόπτων για ισλαμική τρομοκρατία της Europol. Η δημιουργία της συγκεκριμένης task force προβλεπόταν, μεταξύ άλλων, στο «Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο» που είχαν υπογράψει τον Ιούνιο του 2016 οι τότε επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. και της Europol Κωνσταντίνος Τσουβάλας και Ρομπ Γουέινραϊτ.

Η εφαρμογή του θεσμού κρίθηκε επιτυχημένη και στην πρόσφατη συνάντηση στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη οι επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. κατέθεσαν πρόταση για την επέκταση και εξέλιξή του. Σήμερα, στα πέντε hotspots του Ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται 30 Ελληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από τη δεξαμενή των «εμπειρογνωμόνων» και επιδίωξη της ΕΛ.ΑΣ. είναι το μέτρο να εφαρμοστεί και στον Εβρο. Εάν το αίτημα γίνει δεκτό, κάτι που θεωρείται μάλλον βέβαιο, οι guests officers θα εγκατασταθούν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στο Φυλάκιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., οι συλλήψεις παράτυπων μεταναστών στα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας ανήλθαν το α΄ εξάμηνο του 2018 σε 8.407 αντί 1.611 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Από την κ. Ντε Μπόλε ζητήθηκε ακόμα να αναπτυχθούν στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας οι κινητές επιχειρησιακές μονάδες Europol, με στόχο την καλύτερη – κεντρική επεξεργασία των πληροφοριών που οι Ελληνες αστυνομικοί συλλέγουν από τους παράτυπους μετανάστες που συλλαμβάνουν στις πύλες αναχώρησης των αεροδρομίων. Αφορμή για τη συγκεκριμένη πρόταση υπήρξε η αύξηση στις συλλήψεις Κινέζων υπηκόων στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης αλλά και στην περιοχή των Ιωαννίνων, φαινόμενο που οι ελληνικές διωκτικές αρχές δυσκολεύονταν να ερμηνεύσουν. Κατόπιν έρευνας, σε συνεργασία και με ξένες υπηρεσίες, διαπιστώθηκε το εξής: υπήκοοι Κίνας ταξίδευαν αεροπορικώς και χωρίς βίζα στην Κωνσταντινούπολη. Συνέχιζαν το ταξίδι τους –και πάλι χωρίς βίζα– στα Τίρανα και στη συνέχεια εισέρχονταν παράνομα στην Ελλάδα μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Οσοι δεν συλλαμβάνονταν στον νομό Ιωαννίνων πήγαιναν ακτοπλοϊκώς στη Σαντορίνη και από εκεί με πτήσεις τσάρτερ στην Ε.Ε.

Από τον Ιανουάριο του 2018 και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, στα 25 αεροδρόμια της χώρας συνελήφθησαν 5.633 παράτυποι μετανάστες. Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί ότι η ενεργοποίηση Ευρωπαίων αξιωματούχων σε αεροδρόμια, όπως αυτά της Σαντορίνης και του Ηρακλείου, όπου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καταγράφεται μεγάλη ταξιδιωτική κίνηση, θα συμβάλει στη συλλογή και καλύτερη επεξεργασία πληροφοριών για τα δρομολόγια των παράτυπων μεταναστών και τη μεθοδολογία των κυκλωμάτων. Εξάλλου, εκτός από τεχνολογικό εξοπλισμό, οι κινητές επιχειρησιακές μονάδες περιλαμβάνουν παρουσία μεταφραστών, ικανών να εκμαιεύσουν πληροφορίες από παράτυπους μετανάστες προερχόμενους π.χ. από την Κίνα ή το Ιράν, τους οποίους, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, αδυνατούν να ανακρίνουν οι Ελληνες αστυνομικοί.

Τα πλαστά διαβατήρια

Στη συνάντηση της 26ης Νοεμβρίου συζητήθηκε, τέλος, το ενδεχόμενο η Europol να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων στην οποία να καταχωρίζονται πληροφορίες και δεδομένα για τα πλαστά διαβατήρια που κατά εκατοντάδες κατάσχονται στα κρησφύγετα των πλαστογράφων της Αθήνας. Από τι είδους εκτυπωτή παρήχθησαν; Πού και πόσοι τέτοιοι εκτυπωτές έχουν διατεθεί στο εμπόριο; Ποιος τους προμηθεύτηκε; Η δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής δεξαμενής πληροφοριών εκτιμάται ότι θα βοηθούσε να βρεθούν απαντήσεις σε ερωτήματα σαν και τα παραπάνω και άρα να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο οι έρευνες της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος για τη δράση κυκλωμάτων δουλεμπόρων.

Με παρόμοιο τρόπο εξάλλου είχε αποκαλυφθεί ότι ο ένας από τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης το 2012 στο Μπουργκάζ της Βουλγαρίας είχε αποκτήσει πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο από εργαστήριο στην Ελλάδα. Το νέο επικαιροποιημένο σχέδιο συνεργασίας ΕΛ.ΑΣ. – Europol αναμένεται να υπογραφεί τους επόμενους μήνες.

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *