Η απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να αποσυρθεί από την κούρσα των εκλογών στο Δήμο Θεσσαλονίκης ίσως και να ξάφνιασε πολλούς – αναμέσα σε αυτούς και τον Πρωθυπουργό, που μόλις πριν από μια εβδομάδα, στη Θεσσαλονίκη, έλεγε σε πηγαδάκι δημοσιογράφων πως εκτιμά ότι ο νυν δήμαρχος θα επαναδιεκδικήσει την εκλογή του – δημιούργησε πάντως νέα δεδομένα στην μάχη του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της χώρας. Σε αυτά τα νέα δεδομένα, κυρίαρχη θέση φαίνεται πως θα παίξουν δυο γυναίκες: η Κατερίνα Νοτοπούλου και η Εύα Καϊλή.
Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κυβερνών κόμμα έχει καταλήξει στο όνομα της υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης, Κατερίνας Νοτοπούλου η οποία έχει προσπεράσει την κομματική επετηρίδα κι έχει εκτιναχθεί από υπεύθυνη τύπου της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο, αρχικά σε υπεύθυνη του γραφείου Πρωθυπουργού στην πόλη και μετέπειτα στη θέση της υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης. Πληροφορίες του reader αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “μέτρησε” και τις επιδόσεις του Γιάννη Μυλόπουλου, ως πιθανής υποψηφιότητας για το δήμο, καταγράφοντας πάντως χαμηλές επιδόσεις τόσο στη δημοφιλία όσο και στη δημοτικότητα. Το γερό χαρτί πάντως του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να είναι αυτό της Έφης Αχτσιόγου, για την οποία δημοσκόποι, που έχουν στα χέρια τους έρευνες κοινής γνώμης, σημειώνουν πως θα μπορούσε να καταγράψει μια εύκολη πρωτιά, εάν το επιθυμούσε στις βουλευτικές εκλογές στην Α΄Θεσσαλονίκης, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να διεκδικήσει και το δημαρχιακό θώκο, πλην όμως φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν είναι στα σχέδια της υπουργού Εργασίας.
Η έτερη, θηλυκού γένους υποψηφιότητα που φαίνεται να κλειδώνει, είναι αυτή της Εύας Καϊλή. Η ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, είναι φαβορί για την πρωτιά στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης με το κόμμα, αλλά φαίνεται πως εξετάζει την προοπτική να είναι υποψήφια δήμαρχος. “Είναι μεγάλη μου τιμή θα και κοιτάξω να δω τι επιλογές υπάρχουν μπροστά και τι θέλει ο κόσμος της Θεσσαλονίκης και οι Έλληνες στις μάχες που έρχονται” ανέφερε η Εύα Καϊλή, μιλώντας χθες στο Ράδιο ΘΕΜΑ αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο. Στη Χαριλάου Τρικούπη επιθυμούν διακαώς μια υποψηφιότητα της κ. Καϊλή, αρχικά διότι θεωρούν πως έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να βρεθεί στο δεύτερο γύρο και να διεκδικήσει με καλές προοπτικές τη νίκη, αφετέρου διότι εάν τελικά κατέβει, θα αδειάσει μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης, διευκολύνοντας και την εκλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην επόμενη βουλή.
Στο χώρο της Κεντροαριστεράς υπάρχει επίσης και η προοπτική μιας υποψηφιότητας από το παρελθόν – αυτής του Σπύρου Βούγια που είχε εκπλήξει αρκετούς όταν κατέγραψε 15% στον πρώτο γύρο υποστηριζόμενος από τον Συνασπισμό (των εποχών του 3%) το μακρινό 1998 – που φαίνεται πως διατηρεί ένα βλέμμα στο μέλλον, αφού έχει ως συνοδοιπόρο του τον Νίκο Νυφούδη, νεαρό επιχειρηματία της πόλης, με τον οποίο έχουν αποφασίσει να συμπορευτούν στο δρόμο προς την κάλπη, με την προοπτική ένας από τους δυο να αποχωρήσει προς όφελος του άλλου.
Ούτε η Νέα Δημοκρατία πάντως δεν έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να καταλήξει σε πρόσωπο που θα στηρίξει κεντρικά στη μάχη του δήμου Θεσσαλονίκης. Μπορεί να γράφτηκε το όνομα του Κώστα Γκιουλέκα και η Πειραιώς να επιθυμούσε την κάθοδό του, καθώς θα προσέδιδε χαρακτήρα βαριάς πολιτικής υποψηφιότητας στην κούρσα, ο ίδιος φαίνεται πάντως ότι έχει διαμηνύσει στο περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη πως δεν ενδιαφέρεται να τη διεκδικήσει και πως προτιμά να μείνει στη βουλή. Πρόταση είχε κατατεθεί και στον Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, ο οποίος τελικά το απέρριψε. Μια υποψηφιότητα που θα ταίριαζε στο προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα ήταν αυτή του Κωνσταντίνου Ζέρβα, υποψήφιου βουλευτή στις εκλογές του 2015 με τη Νέα Δημοκρατία που ήταν στέλεχος της ομάδας του απερχόμενου δημάρχου κι αντιδήμαρχος, μέχρι που διαφώνησε με τον Γιάννη Μπουτάρη και παραιτήθηκε. Ο κ. Ζέρβας έχει αναφορές στην αστική Θεσσαλονίκη, θα κατέβει ως ανεξάρτητος και συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες να βρει στήριξη από την Πειραιώς. Ο Γιώργος Ορφανός, πρώην υπουργός της ΝΔ διεκδίκησε αλλά δεν έχει κερδίσει μέχρι στιγμής το χρίσμα από την Πειραιώς, έχει πάντως δημοφιλία και θετικές γνώμες στην πόλη.
Άνθρωποι με γνώση της ανθρωπογεωγραφίας της πόλης σημειώνουν πάντως στο reader πως η κληρονομιά Μπουτάρη, που πατάει επάνω στην εξωστρέφεια, στη διαφορετικότητα και στην καινοτομία είναι ακόμη ζητούμενα από την κοινωνία της Θεσσαλονίκης για τους υποψηφίους δημάρχους και κατ’επέκταση για τα κομματικά επιτελεία που επεξεργάζονται τις πιθανές υποψηφιότητες. Σημειώνουν πάντως με νόημα ότι η άποψη της πλειοψηφίας απέναντι στην συμφωνία των Πρεσπών είναι αρνητική κι αυτό πρέπει να το κατανοούν απόλυτα οι υποψήφιοι δήμαρχοι. Είναι δε προφανές, ότι ένα μεγάλο μέρος της φθοράς που υπέστη στη δημοφιλία του ο Γιάννης Μπουτάρης, οφείλεται και στην στάση που κράτησε στο ζήτημα του Μακεδονικού.