Επικαιρότητα

Η αριθμητική του Καμμένου: Σε ποιους βουλευτές των ΑΝΕΛ στηρίζεται, ποιοι ανεξάρτητοι «παίζουν»

Ο αριθμός – κλειδί για να συνεχίσει να έχει τα κοινοβουλευτικά προνόμια αρχηγού κόμματος ο Πάνος Καμμένος μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, είναι τουλάχιστον πέντε βουλευτές.

Το θρίλερ του κυβερνητικού συνασπισμού κορυφώνεται. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος κατήγγειλε τον Αλέξη Τσίπρα ότι κινδυνεύει να γίνει πρωθυπουργός «κυβέρνησης αποστατών». Ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί να πάρει τις ψήφους βουλευτών του εταίρου του για να περάσει τη Συμφωνία τους οποίους απείλησε ότι θα διαγράψει ο Πάνος Καμμένος. Συγκαλεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του τη Τετάρτη για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα. Πιθανόν να καταγραφεί ποιος είναι με ποιον.

Ο αριθμός – κλειδί για να συνεχίσει να έχει τα κοινοβουλευτικά προνόμια αρχηγού κόμματος ο Πάνος Καμμένος μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, είναι τουλάχιστον πέντε βουλευτές. Σήμερα έχει έξι (εφτά είναι με τον ίδιο), ενώ αυτή τη στιγμή δύο είναι γροθιά μαζί του. Η υφυπουργός Αμυνας Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης.

Ο Ζουράρις

Στη γραμμή καταψήφισης της Συμφωνίας είναι ο Κώστας Ζουράρις οπότε ποντάρει σε αυτόν, σε πρώτη φάση, ο Πάνος Καμμένος . Ο Ζουράρις δήλωσε όμως ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα. Αν προκύψει τέτοιο θέμα, το πιο πιθανό είναι και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να καταψηφίσει μια πρόταση μομφής της ΝΔ όπως έχει αφήσει να εννοηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δικιά «του» Μαρία Κόλλια δήλωσε την Δευτέρα ότι θα είναι η τελευταία που θα φύγει από τους ΑΝΕΛ, θα καταψηφίσει τη Συμφωνία αλλά δεν θα στηρίξει μια πρόταση μομφής της ΝΔ. Ο Πάνος Καμμένος δεν έχει δηλώσει μετά την τελευταία σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ τι θα πράξει στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο Παπαχριστόπουλος

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ήδη έχει «σβήσει» από την ΚΟ τον Θανάση Παπαχριστόπουλο ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία. Ο βουλευτής προχώρησε σε κυβίστηση κοινώς κωλοτούμπα. Εκεί που δήλωνε ότι θα παραδώσει την έδρα του τώρα το αλλάζει και τονίζει ότι δεν θα την παραδώσει μέχρι να βεβαιωθεί ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα πέσει. Θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κουίκ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ που θα έπαιρνε την έδρα του Παπαχριστόπουλου αν παραιτείτο έχει εξαιρετικές σχέσεις με το Μαξίμου (άρα δεν θα έπεφτε η κυβέρνηση). Ο κ. Κουίκ έχει να προσκληθεί σε Κ.Ο των ΑΝΕΛ από τον Οκτώβριο. Δεν θα δώσει το «παρών» ούτε στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Αλλωστε θα ταξιδεύει για την Λευκωσία όπου έχει διμερή επαφή με τον προεδρικό Επίτροπο Φώτη Φωτίου. Οι δυο τους στη συνέχεια θα αναχωρήσουν για το Κάιρο όπου ο Κουίκ έχει συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη στον Πάνο Καμμένο τι θα κάνει στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, την προσμετρούν ευρύτερα στις δυνάμεις του κόμματος. Πιθανόν να είναι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωβουλή ή στην Α Αθήνας.

Με ερωτηματικό ο Κόκκαλης

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης επίσης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ήδη υπάρχει προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα φανεί αν θα παρεβρεθεί στην ΚΟ των ΑΝΕΛ και αν θα πάρει ευθέως θέση.

Η υφυπουργός Μαρία Χρυσοβελώνη δεν είναι βουλευτής αλλά σχεδόν άνοιξε τα χαρτιά της. Δύσκολα θα δεχθεί να φύγει από την κυβέρνηση. Αμφισβήτησε μάλιστα χθες το δικαίωμα του προέδρου των ΑΝΕΛ να αποσύρει τους βουλευτές και τους υπουργούς. «Δεν είναι αντικείμενα οι υπουργοί και οι βουλευτές» δήλωσε.

Οι ανεξάρτητοι

Ο Πάνος Καμμένος έχει στρέψει το βλέμμα του και στη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών.

Ο Γιώργος Λαζαρίδης που ήταν στους ΑΝΕΛ και ανεξαρτητοποιήθηκε δεν συζητάει με άλλα κόμματα. Μια ηρωική αποχώρηση του κυβερνητικού εταίρου λόγω σκοπιανού, ενδεχομένως να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή του στην Κ.Ο των ΑΝΕΛ.

Ο Νίκος Νικολόπουλος που ίσως θα ήταν ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να επαναπροσεγγίσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ φαίρεται αποφασισμένος να πραγματοποιήσει το παιδικό του όνειρο και να κατεβεί για δήμαρχος Πάτρας.

Η Κατερίνα Παπακώστα αν και μπήκε στην κυβέρνηση με χείρα βοήθειας από τον Πάνο Καμμένο περισσότερο φαίνεται να βρίσκεται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στους ΑΝΕΛ. Δεν φαίνεται να έχει τα φόντα να κατεβεί μόνη της στις εκλογές με τη κίνηση που έχει δημιουργήσει. Οπότε δεν αποκλείουν στον ΣΥΡΙΖΑ μια συνεργασία μαζί της στα ψηφοδέλτια.

Ο Αριστείδης Φωκάς που ανεξαρτητοποιήθηκε από την Ενωση Κεντρώων είχε γέφυρες με τη ΝΔ. Εχουν φτάσει όμως διαμαρτυρίες στην Πειραιώς λόγω της φράσης που είχε πει «να καεί η π…α η Βουλή». Αν θα τον προσεγγίσει ο κ.Καμμένος για να τον εντάξει στην Κ.Ο των ΑΝΕΛ κανείς δεν το ξέρει.

Άγνωστο είναι αν στους σχεδιασμούς Καμμένου για προσέγγιση από την δεξαμενή των ανεξάρτητων συμπεριλαμβάνεται ο πρώην βουλευτης της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης που προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ συζητάει με τον Βασίλη Λεβέντη που επίσης έχει πρόβλημα με τις απώλειες στην Κ.Ο του. Δεν έχει ανακοινώσει πάντως τις τελικές αποφάσεις του.

Δύσκολο είναι το σταυρόλεξο για τον Πάνο Καμμένο. Οι ΑΝΕΛ έχουν υποστεί δημοσκοπική καθίζηση και δεν υπάρχουν αρκετοί πρόθυμοι να συμπαραταχθούν μαζί του. Οι προσωπικές στρατηγικές προηγούνται…

Source:newpost
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *