Επικαιρότητα

Αποστάσεις Κατρούγκαλου από τις δηλώσεις Καμμένου

Περισσότερο από τρεις ώρες διήρκεσαν οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Στο «πολύ καλό κλίμα» της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, στο γεγονός ότι ήταν προγραμματισμένη και όχι έκτακτη, στην ανάγκη ομοθυμίας, αλλά και στην ατζέντα της συζήτησης, με έμφαση τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, τη Συμφωνία των Πρεσπών και την προστασία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, με δηλώσεις τους οι περισσότεροι εκ των βουλευτών που συμμετείχαν.

Κατά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών παρείχε στους εκπροσώπους των κομμάτων ενδελεχή και σε βάθος ενημέρωση επί κρίσιμων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων.

Στις δηλώσεις του πάντως μετά το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Κατρούγκαλος πήρε επιμελώς αποστάσεις από τις δηλώσεις που έκανε σε υψηλούς τόνους τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Καμμένος, λέγοντας ότι δεν πρέπει να επενδύουμε σε κλιμάκωση.

“Το ΕΣΕΠ δεν ήταν έκτακτο, ακριβώς γιατί ήθελα να ενημερώσω τα κόμματα για σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις, με σημαντικότερη την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Συνέπεσε όμως και με την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, επομένως ενημέρωσα και γι αυτό το ζήτημα. Επιβεβαιώθηκε η πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, επειδή ακριβώς τα δίκαια μας είναι αγκυροβολημένα στην διεθνή νομιμότητα, δεν έχουμε κανένα λόγο να επενδύουμε σε κλιμάκωση της φραστικής και πολεμικής ρητορικής. Η άλλη πλευρά είναι χρειάζεται τις ρητορικές εξάρσεις και τις κενές προκλήσεις. Εμείς επιβεβαιώνουμε ότι τα εθνικά μας δίκαια είναι εξασφαλισμένα όχι μόνο από την αναβάθμιση της διεθνούς μας θέσης και από την αποτρεπτική δύναμη των ενόπλων μας δυνάμεων” ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Μαρία Τριανταφύλλου: Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Ελλάδας

«Ήταν μια ενδιαφέρουσα και εκτεταμένη ενημέρωση σχεδόν για όλη την ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής, όμως υπήρχε επικέντρωση στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό» δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου, εξερχόμενη από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Η κ. Τριανταφύλλου τόνισε την ανάγκη η χώρα να βαδίσει τον δρόμο των στοχευμένων συμμαχιών. Αυτό υλοποιείται, όπως επισήμανε, τόσο με τις τριμερείς συμμαχίες με χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και με τις συμμαχίες που επικεντρώνονται στα βαλκανικά κράτη.

Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, παρατήρησε πως διανύουμε δρόμους πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και ότι είναι αναβαθμισμένος ο ρόλος της Ελλάδας.

Στην ανάγκη της πολυδιάστατη, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική αναφέρθηκε και ο συντονιστής του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, Παναγιώτης Τριγάζης, χαρακτηρίζοντας την ασπίδα της Ελλάδας έναντι των τουρκικών προκλήσεων και απειλών. Παράλληλα, ανέφερε ότι μετατρέπει τη χώρα μας σε ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια μετά και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ανδρέας Λοβέρδος: Στις τουρκικές προκλήσεις απάντηση συγκροτεί η αποφασιστικότητα και η ισχύς των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων»

«Στις τουρκικές προκλήσεις απάντηση συγκροτεί η αποφασιστικότητα και η ισχύς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η τουρκική ένταση όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι αφορμή για μικροκομματικές στοχεύσεις» τόνισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, επισήμανε πως ήταν τακτική και εξήγησε: «είχε ζητηθεί από εμένα προ μηνός και είχε οριστεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποτέλεσαν βασικό θέμα μας τα ελληνοτουρκικά και οι συγκεκριμένες προκλήσεις».

Σπύρος Δανέλλης: Ομοθυμία στα εθνικά ζητήματα

«Η συζήτηση έγινε σε ένα εξαιρετικό κλίμα. Επιδεικνύουμε ομοθυμία στα εθνικά ζητήματα όπως πάντα στο ΕΣΕΠ» δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δαννέλης.

Αναφερόμενος στην κλιμάκωση των προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας, διαμήνυσε πως η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από μια ψύχραιμη ομόθυμη και ενιαία φωνή.

Επισήμανε ακόμα πως «τέτοιες στιγμές θυμόμαστε το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων, όπως είναι το Μακεδονικό. Είναι από τα εκ των ων ουκ άνευ έτσι ώστε και το σύνολο του πολιτικού και διπλωματικού μας κεφαλαίου να απευθυνθεί εκεί που πραγματικά υπάρχουν προβλήματα».

Με τη σειρά του, σημείωσε πως η συνεδρίαση δεν ήταν έκτακτη αλλά προγραμματισμένη από την περασμένη εβδομάδα.

Κ. Δουζίνας: Εξαιρετική ενημέρωση από τον κ. Κατρούγκαλο

Εξαιρετική χαρακτήρισε την τακτική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής, Κώστας Δουζίνας. «Έγινε εξαιρετική ενημέρωση από τον κ. Κατρούγκαλο, τον οποίο και τον συγχαρήκαμε για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, όπως και είχαμε μια αναγνώριση για τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος έφυγε μετά από μια μεγάλη υπηρεσία στο υπουργείο» σημείωσε επίσης.

Αναφερόμενος στην ημερήσια διάταξη, είπε πως τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το Κυπριακό είχαν έναν κεντρικό ρόλο, αλλά το ΕΣΕΠ κάλυψε τα πάντα, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Αλβανία.

Γ. Κουτουλάκης: Σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών

Το καλό κλίμα της συνεδρίασης του ΕΣΕΠ επισήμανε επίσης από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κουτουλάκης.

Οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων επανέλαβαν στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ το πάγιο αίτημα του κόμματός τους για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, έτσι ώστε να υπάρχει ενιαία πολιτική.

Διπλό μήνυμα Κουμουτσάκου στην Τουρκία

Διπλό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. «Το ένα είναι ότι δεν είναι ανεκτή οποιαδήποτε αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου και της ισχύουσας κατάστασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Το δεύτερο μήνυμα είναι να μην χρησιμοποιήσει η Άγκυρα ούτε καν να σκεφτεί ότι με την καλλιέργεια της παρούσης έντασης μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις εξαναγκασμού της Ελλάδας σε οποιαδήποτε μορφή διαπραγμάτευσης. Θέλουμε τον διάλογο, αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να είναι προϊόν συγκεκριμένης πολιτικής αύξησης της έντασης» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Κουμουτσάκος.

Παράλληλα, διαμήνυσε ότι στην Ελλάδα κανένας δεν πρέπει, ούτε έμμεσα, ούτε άμεσα, ούτε ηθελημένα, ούτε αθέλητα, με κάποιο τρόπο να υποστηρίξει τέτοιες σκέψεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Source:thetoc
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *