Επικαιρότητα

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το δεκαετές ομόλογο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το δεκαετές ομόλογο λήξης 2031 με το ενδεικτικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1%.

O Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έδωσε εντολή να ξεκινήσουν το βιβλίο προσφορών στις διεθνείς τράπεζες BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, ΗSBC, JP Morgan και Nomura για την επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου.

Στόχος της επανέκδοσης του δεκαετούς τίτλου είναι η άντληση 2 με 2,5 δισ. ευρώ.

 

Μετά την έκδοση του πενταετούς τίτλου τον Μάιο, η Αθήνα προετοίμαζε μια ακόμα κίνηση δανεισμού εκμεταλλευόμενη τις παρούσες ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά ομολόγων και την αυξημένη όρεξη των ξένων για ελληνικούς τίτλους.

Το διεθνές περιβάλλον εξάλλου από το δεύτερο εξάμηνο μπορεί να αλλάξει εξαιτίας των προκλήσεων στο μέτωπο της ευρωπαϊκής ανάκαμψης και των επιτοκίων. Παρά ταύτα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελληνικό Δημόσιο εξετάζει ακόμα μια έξοδο έως το φθινόπωρο με τον ετήσιο προγραμματισμό να υπολογίζεται στα συνολικά 14-16 δισ. ευρώ.

Συνολικά το 2020 εκδόθηκαν ομόλογα 12 δισ. ευρώ και από τις αρχές του 2021 έχουν αντληθεί περαιτέρω 9 δισ. ευρώ. Πέραν της ενίσχυσης των ταμειακών διαθεσίμων, τα οποία είναι στο ικανοποιητικό επίπεδο των 31-33 δισ. ευρώ, η κίνηση του ΟΔΔΗΧ με το re-opening αυξάνει τη ρευστότητα του δεκαετούς. Κατά την έκδοση του Ιανουαρίου είχε σημειώσει ρεκόρ ζήτησης, όπου οι προσφορές ξεπέρασαν τα 29 δισ. ευρώ.

Στον δανεισμό του Μαΐου ύψους 3 δισ. ευρώ με την έκδοση πενταετούς ομολόγου η υπερκάλυψη έφτασε τα 20 δισ. ευρώ και για πρώτη φορά το επιτόκιο πλησίασε μηδενικά επίπεδα (0,17%).

Ειδικότερα, το Δημόσιο φέτος έχει αντλήσει 3 δισ. ευρώ μέσω της ανταλλαγής ομολόγων με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, 3,5 δισ. ευρώ με το δεκαετές ομόλογο στις 27 Ιανουαρίου και επιτόκιο 0,807%, 2,5 δισ. ευρώ μέσω του ομολόγου 30 ετών στις 17 Μαρτίου με επιτόκιο 1,956% και 3 δισ. ευρώ τον Μάιο μέσω του πενταετούς ομολόγου με επιτόκιο 0,17%.

Content retrieved from: https://www.cnn.gr/oikonomia/story/269338/anoixe-to-vivlio-prosforon-gia-to-dekaetes-omologo.

Μετάβαση στο περιεχόμενο