Επικαιρότητα

Ανασχηματισμός: Τα δύο σενάρια του Μαξίμου

Σε τροχιά ανασχηματισμού μπαίνει η κυβέρνηση καθώς από αύριο, Δευτέρα, κάθε μέρα μπορεί να αποδειχθεί αυτή που ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τη νέα του κυβέρνηση.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι οι αλλαγές στην κυβέρνηση να σηματοδοτούν τη διεύρυνση και την ανανέωση. Μέσα από το νέο υπουργικό σχήμα θα πρέπει να φαίνεται και η νέα πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και της επόμενης ημέρας των εκλογών.

Εκείνο που προς ώρας δεν έχει αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι αν είναι προτιμότερο αυτήν τη στιγμή να κάνει μικρές διορθώσεις στο σχήμα με στόχο να φτάσει μέχρι το Μάιο και εκεί να κάνει τον εκλογικό ανασχηματισμό ή αν ήρθε η ώρα να πάει στο επόμενο σχήμα που θα διατηρήσει μέχρι τέλους.

Ένας μεγάλος ανασχηματισμός μετά τις εκλογές του Μαΐου και ειδικά με την είσοδο στην κυβέρνηση ονομάτων – έκπληξη, θα άλλαζε την ατζέντα από τα αρνητικά αποτελέσματα της κάλπης. Επιπλέον θα έδινε τη δυνατότητα σε κυβερνητικά στελέχη να απαλλαγούν από υπουργικές υποχρεώσεις και να «κυνηγήσουν» τον «σταυρό» με μεγαλύτερη άνεση.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δρομολογηθούν τα θετικά μέτρα: μέχρι τέλους της εβδομάδας το πιθανότερο η αύξηση του κατώτατου μισθού με την παράλληλη κατάργηση του υποκατώτατου, μέσα στο Φεβρουάριο οι ρυθμίσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, ο διάδοχος νόμος για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια κ.ο.κ., θέματα που ο πρωθυπουργός επιθυμεί να κυριαρχήσουν και στη δημόσια συζήτηση έχοντας πια αφήσει πίσω του το θέμα της Συμφωνίας των Σκοπίων που δημιούργησε αντιδράσεις.

Ένας σαρωτικός ανασχηματισμός θα πρωταγωνιστήσει στην επικαιρότητα επισκιάζοντας τις ρυθμίσεις αυτές, ενώ θα υποχρεωθεί να απομακρύνει και κυβερνητικά στελέχη που σήκωσαν το βάρος όλο το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις που θα κλείσουν αυτήν την περίοδο χωρίς περαιτέρω αναταράξεις με την είσοδο στην κυβέρνηση προσωπικοτήτων της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης (κεντροαριστεράς) που στήριξαν τις επιλογές του όλο το προηγούμενο διάστημα, ανοίγοντας έτσι και τη συζήτηση για μια ευρύτερη εκλογική συνεργασία με πρόσωπα που προέρχονται από το χώρο που επιθυμούσε να καλύψει το ΚΙΝΑΛ.

Η λίστα με τους προς υπουργοποίηση είναι μεγάλη, αλλά οι επιλογές θα κριθούν από τις ανοικτές θέσεις αλλά και από την πιθανή «αποστρατεία» νυν κυβερνητικών στελεχών.

Source:cnn
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Μετάβαση στο περιεχόμενο