Η διαφαινόμενη επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων με την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ακουμπά πρωτίστως το κυβερνητικό συνασπισμό που αυτές τις μέρες συζητά τους όρους του πολιτικού του διαζυγίου, επηρεάζει όμως και τα υπόλοιπα κόμματα που οφείλουν να αποσαφηνίσουν τη θέση τους.
Αυτό αφορά κυρίως το Ποτάμι, όπου οι διαφωνίες μεταξύ των βουλευτών είναι καταγεγραμμένες, δεν έχουν όλοι όμως αποσαφηνίσει τις τελικές τους πρόθεσεις. Αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του Reader επίκειται συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ενώ σήμερα στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην οδό Σεβαστουπόλεως, όπου αναμένεται να παραβρεθούν βουλευτές και στελέχη.
Μέχρι στιγμής τα δεδομένα δείχνουν μια τριχοτόμηση των έξι βουλευτών: Ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς έχουν δηλώσει δημοσίως πως δεν πρόκειται να υποστηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών και θα καταψηφίσουν. Εξυπακούεται πως κανείς τους δεν πρόκειται να στηρίξει ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ πληροφορίες θέλουν και τους δυο να έχουν συμφωνήσει την κάθοδό τους με τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές. Στον αντίποδα, ο Σπύρος Δανέλλης, που όχι μόνο θα υπερψηφίσει τη συμφωνία, αλλά πλέον ζητά ανοικτά από την ηγεσία του κόμματος να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, σε μια ενδεχόμενο αποχώρηση των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα.
Ο Σπύρος Λυκούδης διάκειται θετικά απέναντι στη συμφωνία αλλά πουθενά δεν έχει δηλώσει πως ενδεχόμενη στήριξή της θα πρέπει να συνοδευτεί από ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς, επισήμως περιμένουν τις συνταγματικές τροπολογίες της πΓΔΜ για να τοποθετηθούν, κλίνουν πάντως προς την υπερψήφιση. Στις πιέσεις που δέχονται από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, οι μεν πρώτοι ζητούν από τον Σταύρο Θεοδωράκη να απέχει από την ψηφοφορία, τα δε κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να πείσουν τον κ. Θεοδωράκη πως η υπερψήφιση της συμφωνίας είναι το ηθικό χρέος του κόμματός του προς τη χώρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κυνηγά τις θετικές ψήφους των Ποταμικών, κυρίως διότι αθροίζοντάς τες, η συμφωνία θα υπερψηφιστεί με 151 βουλευτές, ζήτημα κυρίως συμβολικό με υψηλή πολιτική αξία, καθότι σε διαφορετική περίπτωση, η αντιπολίτευση θα κατηγορεί την κυβέρνηση πως πέρασε μια τόσο σημαντική συμφωνία χωρίς την νομιμοποίηση της απόλυτης πλειοψηφίας της βουλής. Σύμφωνα πάντως με όλες τις πληροφορίες από την οδό Σεβαστουπόλεως, οι κκ. Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης αποκλείουν την πιθανότητα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβερνητική πλειοψηφία και τη διαχωρίζουν πλήρως από μια θετική ψήφο στη συμφωνία των Πρεσπών.