Γράφει η Μέγα Β., Φοιτήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας
Τα τελευταία χρόνια, οι συζητήσεις γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη συνεχώς αυξάνονται, καθώς κάτι που στο παρελθόν φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας σήμερα είναι η πραγματικότητα. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια τεχνολογία, που λειτουργεί με γλωσσικά μοντέλα, τα οποία εκπαιδεύονται μέσω ενός μεγάλου όγκου πληροφοριών όπως άρθρα, βιβλία καθώς και άλλες ιστοσελίδες. Ο σκοπός αυτής της εκπαίδευσης είναι να αντιλαμβάνονται τα μοτίβα των λέξεων και μέσω των γνώσεων, που έχουν αποκτήσει από προηγούμενα κείμενα να μπορούν να παράξουν νέο περιεχόμενο. Ένας άλλος τρόπος που βοηθά την τεχνητή νοημοσύνη να αναπτυχθεί είναι οι άνθρωποι. Το ανθρώπινο δυναμικό που εργάζεται για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επισημαίνουν και απαντούν σε ερωτήσεις, έτσι ώστε να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της γλώσσας καθώς και στην αντίληψη των δεδομένων.
Συνήθως, οι εταιρίες που ασχολούνται με την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης προσλαμβάνουν το δυναμικό τους από χώρες όπως η Κένυα, η Ουγκάντα και η Ινδία που προσφέρουν φθηνά εργατικά χέρια και μεγάλο πληθυσμό απασχόλησης. Ωστόσο, μια Φινλανδική εταιρία που δουλεύει στον τομέα ανάπτυξης γλώσσας τεχνητής νοημοσύνης αντιμετώπιζε πρόβλημα στην εύρεση ανθρώπινου δυναμικού που θα μιλά τη γλώσσα και παράλληλα θα δουλεύει με φθηνά εργατικά. Η λύση της εταιρίας ήταν να εντάξει στο δυναμικό της άτομα που εκτίουν ποινές φυλάκισης και γνωρίζουν τη γλώσσα. Οι κρατούμενοι, κάνοντας τρίωρες βάρδιες και παίρνοντας 1.54€ την ώρα αναλαμβάνουν να απαντούν καταφατικά ή αρνητικά σε ερωτήσεις, για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της γλώσσας, που δημιουργεί η εταιρία, όπου κατασκευαστικές εταιρίες θα μπορούν να απευθύνονται, ώστε να βρίσκουν νέα και προσφάτως εγκεκριμένα οικοδομικά έργα. Ουσιαστικά, μέσω των ερωτήσεων εκπαιδεύουν την τεχνητή νοημοσύνη, έτσι ώστε να αναγνωρίζει πλέον πράγματα, τα οποία δεν γνώριζε πρότινος.
Η δουλειά θεωρείται αρκετά βαρετή και είναι λίγοι οι κρατούμενοι που επιλέγουν να απασχοληθούν με αυτό. Ωστόσο, η εταιρία θεωρεί πως αυτού του τύπου η εργασία τους προετοιμάζει για όταν αποφυλακισθούν, καθώς θα επιστρέψουν σε έναν κόσμο άκρως τεχνολογικό και η τριβή τους με αυτό το αντικείμενο μπορεί να φανεί χρήσιμη για τη μετέπειτα ζωή τους. Ένας σημαντικός προβληματισμός, είναι πως δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτού του τύπου η ενασχόληση επιδρά θετικά στο σωφρονισμό των κρατουμένων ή αν είναι απλά άλλος ένας τρόπος να επωφεληθούν οι ισχυρές εταιρίες από φθηνά εργατικά και από την εκμετάλλευση των κρατουμένων για μια δουλειά, που θα μπορέσει να αποφέρει τεράστια κέρδη. Για παράδειγμα είναι γνωστό πως οι αγροτικές εργασίες προσφέρουν στους κρατούμενους το αίσθημα της ομαδικότητας και της δημιουργικότητας.
Ένα παράδειγμα το οποίο μπορεί να αναφερθεί και ίσως να παρομοιαστεί με τα παραπάνω, είναι ο τομέας της γρήγορης μόδας ο οποίος συνεχίζει να εξελίσσεται. Οι εταιρίες εδώ και χρόνια εκμεταλλεύονται ανθρώπους που έχουν ανάγκη τους πενιχρούς μισθούς χωρίς να υπολογίζουν τις συνθήκες εργασίας και την ασφάλεια των εργαζομένων τους. Δεν είναι δύσκολο να συμβεί κάτι παρόμοιο και με την εργασία στην εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και πάλι η αναζήτηση φθηνών εργατικών είναι κάτι που απασχολεί τις εταιρίες ανάπτυξής της. Είναι λοιπόν σημαντικό να εξεταστεί το πόσο ηθική είναι αυτή η προσέγγιση, καθώς η εργασία ενός κρατούμενου σ’ αυτόν τον τομέα θα καταλήξει να αποδίδει πολλά περισσότερα στην εταιρία, χωρίς να καθίσταται επικερδής για την ψυχική υγεία και την δημιουργική απασχόληση των κρατούμενων.
Πηγές:
https://www.wired.com/story/prisoners-training-ai-finland/
The post Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης με φθηνά εργατικά χέρια. Ακολουθεί το AI τα βήματα της γρήγορης μόδας; appeared first on CSIi – Cyber Security International Institute.
Πηγή : https://www.csii.gr/